Крепост Заград – най-ранната тракийска крепост в Родопите

Публикувана на 05.10.2017 | 11:24
13824 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Освен обширна и прекрасна, Родопа планина е и изключително богата. Тук обаче не говорим за жълтици, въпреки че не са малко преданията за заровени съкровища по земите на Родопа. Богатството на Орфеевата планина се крие освен в безценната и природа и в множеството исторически находки, даващи на човек възможност да изучи и да се докосне до миналото на своя народ, до своите предци, да усети техния дух.

Днес ще ви разкажем за един такъв обект, съхраняващ историята ни. Една крепост, пазеща години наред спомена за предците – крепост Заград.

8-те деката площ, които крепостта заема се разполагат на връх „Чука“, отстоящ на около 2 километра от центъра на село Забърдо. Вдясно от пътя Пловдив-Смолян, малко след село Хвойна има указателна табела, сочеща мястото, на което трябва да се отклоните от пътя, за да достигнете до историческия обект.

Дължината на крепостната стена достига 240, а дебелината й 2 метра, като тя предпазва крепостното пространство от юг и изток, от където обекта е достъпен, тъй като от северната и западната част крепостта е естествено защитена от отвесни скали.

Изграждането на крепостта е посредством типичната едновремешна зидария с ломени каменни блокове, подреждани без спойка между тях. От външната страна на скалата се забелязват каменни блокове с дължина до 2 метра. На места запазената височина на крепостната стена достига до 1.7 метра, а разсипаните камъни покрай днешните останки от крепостта дават основание да се смята, че някога височината на крепостните стени е достигала до 3 метра.

Във вътрешността на крепостта интерес предизвикват останките от постройки, както и намерената керамика и във вътрешността на укреплението и извън него.

Може би най-интересното е светилището, открито в най-високата точка. Според изследователите, то съществувало в прдължение на близо четири века, а в подножието му има три запазени тракийски надгробни могили.

Според специалистите, при по-задълбочено проучване на това укрепително съоръжение, то ще даде много ценни знания за тракийското племе Сапеи, населявало земите на Родопите през III-II век пр.н.е.

Крепост Заград е особено ценен родопски обект. Освен че дава представа за миналото на предците и ни осигурява един незабравим досег до тяхното дело, според проучванията й тя е и една от най-ранните тракийски крепости в Родопите.

© Родопчани