Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Крепост и гробница край Мезек – най-внушителните в Родопите

Крепост и гробница край Мезек – най-внушителните в Родопите

Публикувана на 02.08.2017 | 14:52
7557 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: wikimap.com
снимка: wikimap.com


​В околностите на село Мезек в община Свиленград се намират най-запазената крепост в Родопите и най-дългата и най-представителна тракийска гробница по нашите земи. И двата културно-исторически обекта са изключително интересни и днес са превърнати в емблема на близкото село.

Тракийска куполна гробница

Image titleснимка: panoramio.com

Първоначално тракийската гробница край село Мезек бива използвана със своето основно предназначение, а по-късно и като храм. Интересен факт е, че температурата в гробницата е постоянна – 18-19 градуса. Друг интересен факт е, че точно под купола на гробницата, там, където е било полагано тялото на покойника, има нулево магнитно поле.

Гробницата е открита случайно през 1931 година, малко след което започват и археологическите й проучвания. Могилата на гробницата става известна по-рано, когато в горния й насип е открита бронзова скулптора на глиган в естествен ръст.  По това време Мезек попада в пределите на Османската имерия. Заради това скулптората се съхранява в археологическия музей в Истанбул. Днес, на мегдана на селото може да се види реплика на бронзовия глиган. 

Image titleснимка: rodopi.petosoubl.com

Освен в Родопите, тракийската куполна гробница край Мезек е една от най-големите и на Балканския полуостров. Нейната обща дължина е 30 метра. Състои се от коридор, две камери с правоъгълна форма и кръгло гробно помещение с купол. Само коридорът на гробницата е дълъг 20 метра и е от типа „дронос“.

Гробницата е изградена от добре обработени, големи каменни блокове, свързани един друг единствено със скоби, без хоросан.

Съдейки по находките, открити в гробницата се смята, че тя датира от края на 4-ти век пр.н.е. и е била използвана до средата на 3-ти век пр.н.е.

Пана с елементи от бита на траките са разположени по алеята от билетния център пред гробницата до нейния вход. По стените на коридора на гробницата пък са укачени 3D холограми със снимки на предметите, намерени в гробницата.

Image titleснимка: svilengradmuseum.com

Средновековна крепост 

Image titleснимка: mirela.bg

Средновековната крепост край Мезек е най-добре запазената родопска крепост. Тъй като край крепостта не са открити други сгради се смята, че тя е изпълнявала изцяло отбранителни функции.

Най-древните находки, открити до момента, датират от XI век, а най-много от тях са от XIII – XIV век.

Крепостта край Мезек е с неправилна четириъгълна форма и заема площ от 6,5 декара. Крепостта разполага с девет заоблени кули – пет от тях на южната стена, две на западната и по една на северната и източната.

Три от стените на крепостта са запазени почти напълно. Най-засеганата от времето е северната стена, от която се открива изключително красива гледка към Одрин и Бяло море. 

Image titleснимка: opoznai.bg

Освен да се запознаете с историческата находка, датираща от XI век, днес тук може да играте шах на открито на гигантска дъска със също толкова гигантски фигурки. Също така, ако заявите предварително желанието си тук ще можете и да стреляте с лък, и да игратете пейнтбол.

 

Село Мезек се намира на 11 километра югозападно от Свиленград. За да стигнете до гробницата още в самото начало на селото трябва да свиете в ляво. Пътят е добре обозначен с указателни табели, така че едва ли ще представлява трудност да я намерите.

За достигане до крепостта трябва да прекосите цялото село Мезек и отново да следвате указателните табели за отбивката в дясно.

Комбиниран билет за посещението на крепостта и гробницата през летния сезон струва: 6 лв. за възрастни и 3 лв. за ученици и посетители на 65 години. През зимния сезон цените на билетите са: 5 лв. за възрастни и 2,50 лв. за ученици и посетители над 65 години.

За музейни специалисти, ръководители на групи, журналисти и деца до 7 години входът е свободен.