Крепостта в Кричим и Асеневият надпис – открит урок по история

Публикувана на 27.06.2017 | 19:52
7253 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


„Народ, който не помни своето минало, няма бъдеще.“ е казал Сервантес. Какъв по-добър начин човек да опознае миналото си от това да посети бележитите местности, изиграли важни роли в миналото на своя народ. 

Една такава местност е крепостта край Кричим, както и Асеневият надпис. Тези две исторически находки са предпочитана и подходяща дестинация за всички любители-изследователи, които са силно заинтересовани от историята на своята родина.

До скоро крепостта и особено надписа са изключително трудно откриваеми, поради необозначеността на местностите в които попадат. Не отдавна група доброволци решават да обозначат пътя към крепостта и историческия надпис с указващи пътя табели. Днес, откриването на крепостта и докосването до надписа, изписан от ръката на цар Асен II не е никак трудно, но за сметка на това е изключително вълнуващо.

Image titleснимка: opoznai.bg

Крепостта в Кричим, която може да срещнете под имената „Кричим“, „Голямото кале“ и „Иванковото кале“, играела важна стратегическа роля по време на войните за влияние на Асеневци и Византия. Тази крепост, заедно с крепостите край Асеновград и Пещера държали входа към Родопите.

Борбите за крепостта започнали още по времето, когато управлявал цар Асен I и продължили до времето, когато управлявал цар Иван Асен II, който окончателно завладял и присъединил важната крепост към българските земи.

Още през XV век, когато изгубила своето стратегическо значение, крепостта била разрушена. Днес, от крепостта са запазени стени с височина до 3 метра, както и водохранилище (щерна).


Image titleснимка: peika.bg

От крепостта се открива смайваща 360-градусова панорама, изпълнена с красиви родопски пейзажи. Под нозете ви се простира Кричим, който бивайки прорязан от река се превръща в истинска наслада за окото.

Image titleснимка: svetimesta.com

Скътан дълбоко в горите край крепостта се намира и Асеневият камък. Според преданието именно на този камък стоял цар Асен II, когато окончателно завладял крепостта и увековечил делото си като собственоръчно изписал върху камъка: „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“.

Посещението на крепостта и камъка, носещ надписа от цар Асен II, заедно със запознаването с тяхната история определено посяват чувства на значимост и величие в сърцето на всеки горд да нарече себе си българин. Разкриващите се красоти пък карат човек още повече да се гордее със своята родина и да потъне за миг в нейната красота.

© Родопчани