Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кристалният музей в Мадан -дом на експонатите от родопския рудодобив

Кристалният музей в Мадан -дом на експонатите от родопския рудодобив

Публикувана на 25.03.2013 | 14:04
3287 прочитания
снимка: madan-news.com
снимка: madan-news.com


Музейната зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на Мадан. Създадена е през 1984 г. и съхранява 581 минерални образеца. Днес е член на Международната асоциация на минераложките музеи. Залата се намира на ул. "Явор" 1, в центъра на Мадан, който се намира на 30 км от Смолян и на 25 км от Златоград.

Тук са представени находки от  рудодобива в Маданския регион, които имат своя история от дълбока древност. Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми, повечето от които са уникални.

Впечатлявящи са със значителните си размери кубовете и кубооктаедрите на галенита. С голяма научнопознавателна стойност са недоизградените и с негативни форми галенитови кристали. Тук могат да се видят още кафяви, жълти и зелени клейофани, антрацитно черни марматити. Великолепни са рядко срещаните кристални форми на златистожълтите халкопирити. Богата е гамата от разновидности и на най-разпространения в природата силикатен минерал - кварца. Ще видите още ахати и рядко срещания родохрозит.

Друга интересна забележителност в миньорското градче е пещерата - музей на рудодобива още от тракийско време- "Шаренка". Пещерата е дълга над един километър, но само 200 метра от нея са достъпни за туристи.

© see.bg