Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Крум Савов ни пренася век назад във времето с вълнуващи родопски кадри от началото на ХХ век

Крум Савов ни пренася век назад във времето с вълнуващи родопски кадри от началото на ХХ век

Публикувана на 11.10.2013 | 15:19
1230 прочитания
снимка: Рим- Смолян
снимка: Рим- Смолян
снимка: РИМ- Смолян
снимка: РИМ- Смолян


Уникални кадри от началото на ХХ век на първия фотограф в Родопите Крум Савов /1882 – 1949/ ще могат да се видят в гостуващата документална фотоизложба „Архивите на фотографа Крум Савов – по южната граница преди 100 лета“ на Регионалния етнографски музей – Пловдив.

Тя ще бъде открита в залите на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян  на 14 октомври от 17 часа от директора на Регионалния етнографски музей в Пловдив доц.д-р Ангел Янков като една от проявите, посветени на 101-та годишнина от Балканската война и Освобождението на Смолян.

Във фонда на Пловдивския музей  се съхраняват над 1000 броя едроформатни фотографии на родопския летописец, направени по поръчка на основоположника на културната институция, големия родоповед Стою Шишков. В тях са запечатани мигове преди повече от 100 години, разкриващи душевността, бита и културата на нашите предци, населявали Родопите и Тракия, когато населението не е било разделено от граници. Тези снимки са ценен източник на познанието за едно безвъзвратно отминало време и представляват безспорни постижения във фотоизкуството както тогава, така и днес.

Изложбата от 100 едроформатни снимки  ни пренася век назад във времето като пресъздава вълнуващ разказ за историческия период,  за  хората и съграденото от тях.  Народни празници и обичаи, значими исторически места, самобитна архитектура, моменти от ежедневния бит и природни картини са част от образите на завещаното документално наследство, представено в изложбата .

© РИМ- Смолян