Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Лечебната вода на аязмото в Момчиловци

Лечебната вода на аязмото в Момчиловци

Публикувана на 04.04.2013 | 12:34
1691 прочитания
снимка: www.momchilovtsi.info
снимка: www.momchilovtsi.info


На юг от връхСвети Илия”, в западния край на селото скрито в боровата гора се намираАязмото”, за което хората вярват, че е лечебно. Една от легендите за него е:

Cемейството на Анастас и Велика тръгнали към Бачковския манастир за  да се опитат да намерят отговор на въпроса защо жената не е в състояние да забременее. Вярващите останали в манастира през нощта и на следващия ден направили  обиколка на близките Параклиси "Бачковско аязмо" и "Клувията". Дълбока е била вярата им към Божията майка и надеждата тя да им помогне да се сдобият със своя рожба. На третия ден те се върнали в Момчиловци. И ето, че психическата нагласа и преголямата вяра дали ход на мнима бременност.  Велика имала всички признаци и симптоми на бременност, но една година минала и тя не родила.

Семейството тогава посетило ясновидката Кортеза (призната от Българската православна църква), която казала на жената "Вие не сте бременна, вие сте болна. Върнете се в селото си, където имате   ливада с камък. Ще копаете до него за слава на Господа  и ще избликне лековита вода. Ще започнеш да пиеш от изворчето и всичко ще мине. След като направиш това и се възстановиш, нека свещеник да   благослави това място. После направете малък параклис, който ще излекува всички страдащи хора.Семейството се върнало  в Момчиловци и направило всичко, което им е било казано. На това място построили малко параклисче, което било осветено и и до днес се счита, че тези води имат лечебна сила.

Много християни посещават мястото на 5 май – нощта срещу Гергьовден. Те се молят, палят свещи и мият лицата си със свещената вода. След това си наливат вода и за вкъщи с вярата, че тя ще им донесе здраве и щастие. Стотици са хората, които благословят това място и споделят, че водата наистина е лековита. Все повече хора, изпълнени с горещи молби, посещават Аязмото с надеждата и те да бъдат излекувани.

© momchilovtsi.info