Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Лечебните води на аязмо край село Момчиловци лекува безплодие

Лечебните води на аязмо край село Момчиловци лекува безплодие

Публикувана на 25.04.2012 | 17:52
10289 прочитания


В Родопите, съществува легенда, която е създадена в началото на ХХ в. и е свързана с аязмото край село край село Момчиловци, за което се говори, че помага на бездетни жени. Директорът на историческия музей Таня Марева разказа легендата за създаването на извора. Жена от Момчиловци, която дълго време нямала деца в един момент усетила, че не е „празна”, коремът и растял, но тя така и не родила.Отишла да потърси помощ за проблема си в манастирите на север от Момчиловци, най-напред в Бачковския, а след това и още по на север, в Стара планина. Така намерила край Стара Загора в един метох сестра Кортеза, която й казала, че болката й е другаде и трябва на нейна земя да разкопае място, от което ще бликне чудотворен извор, който ще лекува хората хората и името й ще остане векове напред. Тя се върнала, заедно с мъжа й разкопали мястото, оказано от сестра Кортеза, бликнал изворът, който и до ден днешен се почита в село Момчиловци. За него се говори, че има много голяма лечебна сила и от тях човек може да получи изцеление през цялата година, особено ако отиде рано сутрин преди изгрев слънце да налее от водата. В Средните Родопи, макар че са силно използвани водите на Гергьовден при изгрев слънце казват, че се покровителстват от различни покровители. Много от тях са свързани не само с покровителството на св. Георги, но и на св. Богородица, както е водата в Момчиловци. Марева посочи и други извори, покровителствани от светци. Малко изворче в кв. Райково се нарича изворът на св. Иван. То се покровителства от св. Иван. Изворът край село Гела, което представлява малко аязмо пък се покровителства от св. Илия.
Марева каза още, че на Гергьовден рано сутринта, когато хората отидат на лековита вода обикновено, за да измолят оздравяването оставят на покровителя, който защитава тази вода някакъв дребен дар, защото и хората са получили дар – изцелението, което водата лекува. Много често може да се видят отрупани с малки кончета, с малки парцалчета храстите около лековитата вода и оставени бонбони отстрани на водата.