Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за Кральов камък

Легенда за Кральов камък

Публикувана на 10.03.2014 | 10:22
2569 прочитания
снимка: alexanderkaradzhov.blogspot.com
снимка: alexanderkaradzhov.blogspot.com


Родопа пази стотици легенди. Те се предават през поколенията и така се съхранява паметта на планината. Такъв  случаят с един каменен връх, който се намира на висок връх, сред горист хребет над смолянския квартал Райково, близо до село Чокманово. За това място се разказва една интересна легенда.

Легендата разказва Катя Сулинаджиева - уредник в отдел "Нова и най-нова история" в РИМ "Стою Шишков" – Смолян. По дмите й легендата разказва, че от този камък се хвърля тежко ранения войвода Кральо, чиято чета най-напред действала в Хасковския край, а след това била принудена да напусне полето и да се установи в сърцето на Родопите. Тя се превърнала в закрилница на родопските българи.

След тежко сражение четниците били избити, а войводата им за да не попадне в ръцете на турците, решава да се хвърли от високия хребет. Изправил се пред насочените към него пушки и изчезнал в бездната, сякаш се стопил. Никой не разбрал, че Кральо войвода се хвърлил. Срутените камъни го затрупали, сякаш да го защитят от скверна ръка. Преданието разказва, че в полунощ при пълнолуние Кральо войвода се възправял отново на камъка, едър и величествен, загледан в родната земя.Затова каменния връх е наречен Кральов камък.

Сулинаджиева каза още, че от Сдружение „Родопски хайдути” – Смолян преди няколко години са възстановили паметна плоча на Кральо войвода на това място.

© Фокус