Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за Ягодинската пещера

Легенда за Ягодинската пещера

Публикувана на 16.06.2017 | 12:26
19156 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: global-tour-bg.com
снимка: global-tour-bg.com


​Най-красивата пещера в Родопите – Ягодинската, според легендата крие огромна болка. Според предания Ягодинската пещера е гроб на огромна част от някогашните жители на село Ягодина.

Разказва се, че при едно от можеството прииждания на нашественици към село Ягодина, жителите в стремежа си да избягат се скрили в пещерата. Там се укривали около 400 човека, които обаче били предадени на недоброжелателите.

След като разбрали за скривалището на селяните, завоевателите замислили план с който да унищожат укриващите се по ужасен начин.

В яростта си нашествениците затворили входа на пещерата, като издигнали зид от порядъка на 3 метра и запалили огън. По този начин кислорода в пещерата много бързо се изпарил, а тези, които се намирали вътре умрели по ужасно мъчителен начин.

Тъврди се, че тези, които умирали първи били погребвани от останалите с камъни. Останките на последните са намерени из пещерата. Откривани са скелети сплетени в последна прегръдка деца и родители, влюбени, стоящи един до друг, заедно посрещнали смъртта.

Трагичната история, съчетана с приказните пещерни образувания, скрити в Ягодинската пещера я правят една от най-посещаваните и най-красивите пещери на страната ни. 

© Родопчани