Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за една майка, вечно търсеща рожбата си

Легенда за една майка, вечно търсеща рожбата си

Публикувана на 31.07.2017 | 18:01
7475 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: novini.bg
снимка: novini.bg


​Всяко дете, отраснало в Родопите, прекарва голяма част от своето детство със своите баби. Това често включва ходене по баирите заедно с нея, кога за събиране на сено, кога за нещо друго. Именно покрай тези разходки в гората, бабите често разказват на своите внучета интересни легенди и предания.

Една такава легенда, която моята баба ми разказваше често, когато оставахме във вилата в гората и чувахме гласа на една от нощните птици е следната:

Било много отдавна, когато родопчани се хранели с това, което сами изкарали, когато основното занимание било овцевъдството. Една майка изпратила своя невръстен син да изведе на паша стадото с овцете.

Отишъл Юсуф, така се наричал синът, на пасището, там срещнал и други младежи с техните стада, заиграл се с тях, а когато дошло време да се прибира, забелязал, че стадото му го няма.

Огледал се наоколо, търсил, викал овцете си, но така и не ги открил. Започвало да се мръква, Юсуф се изплашил и се върнал вкъщи, макар и без овцете.

Когато го видяла майка му да се прибира, запитала го защо идва сам, къде са овцете, а Юсуф натъжен и изплашен казал, че ги изгубил.

Майката на Юсуф много се ядосала. Тези овце носели прехраната на семейството. В изблика си на гняв тя се развикала на Юсуф и му казала да отиде да ги намери и да не се връща без овцете.

Тръгнал Юсуф да дири изгубеното си стадо. Минали ден, два, а от него нямало и следа. Майката започнала да се тревожи за сина си. Съжалила за дето се разгневила и изпратила сина си да търси овцете.

Тръгнала и жената да дири сина си. Викала през баирите: „Юсуф, намери ли си овцете?“, но така и не го открила.

До днес, тази майка, вече птица, все още търси своето отроче, а гласът й се чува всяка нощ в гората. Всяка нощ във вековните, буйни родопски гори отекват жалните й думи: „Юсуф, намери ли си овцете?“.

© Родопчани