Легенда за една невъзможна любов

Публикувана на 11.07.2017 | 14:49
8216 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Светилище на нимфите и Афродита, снимка: takeatour.arci-ngo.org
Светилище на нимфите и Афродита, снимка: takeatour.arci-ngo.org


​Интересна легенда, свързана с мистичните създания – нимфите и любовта на една от тях към тракиеца Тит Флавий се разказва години наред край хасковското село Каснаково.

Преданието се свързва с периода на построяването на храм,известен днес като едно от най-добре запазените тракийски светилища в Бълграия, както и като единствения нимфеум в страната.

Легендарното преданието разказва, че през II век, тракиецът Тит Флавий получил като награда за вяранта си служба към Рим, земите около село Каснаково.

Още по това време се смятало, че тази земя крие лечебен извор и светилище, а местните разказвали страховити предания за нощните танци на нимфите край този извор.

Малко след като било започнато изграждането на храма, Тит Флавий започнал да сънува странен и същевременно чуден сън, в който му се явявала една неземно красива нимфа и му предлагала любовта си. Този сън се повтарял всяка нощ, докато продължавал строежът на храма.

В деня, когато с празненство бил открит храмът, ненадейно пред всички гости се явила нимфата от сънищата на война. Хубостта й била неземна, а всеки, който не успял да сведе погледа си, ослепял.

Нимфата се отправила към Флавий, приканила го да я последва, а в замяна тя щяла да го дари с неземна радост и безсмъртие. За миг, сърцето на тракиеца трепнало, но неговата воля била достатъчно калена по време на многобройните битки и той отказал отправеното му примамливо предложение.

Тракиецът признал омайната красота на нимфата, но заявил, че ще остане верен на своята съпруга, която също вярно го чакала три десетилетия. Чувайки тези думи, нимфата се вкаменила.

Легендата разказва, че дълги години вкаменената нимфа стояла край храма и прославяла любовта. Именно заради това местните смятат, че водата от изворите носи любов.

Този храм, който се смята, че преди години тракиецът Тит Флавий построил, днес е известен като светилището на нимфите и Афродита, намиращо се край Хасковското село Каснаково.  

© Родопчани