Легенда за красивата Родопа

Публикувана на 28.05.2017 | 15:35
12534 прочитания
Автор: Селвина Топалска

​Древни предания от незапомнени времена разказват за омайно красива девойка на име Родопа. Освен красива, Родопа била и много сръчна и работлива мома. Не само момците, но и боговете се надявали да пленят девойката.

Родопа обаче се влюбила в обикновен момък с чисто сърце и душа. Това никак не се харесало на Бог Хемус. Той смятал, че е недопустимо девойка с толкова смайваща красота да избере съвсем обикновен момък, обикновено човешко същество за свой съпруг.

Според легендата, воден от ревността си Хемус започнал да хвърля огромни каменни късове, за да раздели Родопа от нейния избраник. В последствие от тези каменни късове се образували прочутите пловдивски тепета.

След като всичките му опити да раздели младата девойка от нейния любим били неуспешни, Бог Хемус решил да им отмъсти като превърне Родопа в Планина, а нейният избраник в бор.

Въпреки това, чистата любов на Родопа и младият момък продължила вовеки. Днес цялата Родопа планина е отрупана с техните деца - борове, ели, треви, чудни билки, хвойна, шипка, глог.

Дори като планина Родопа продължава да бъде все така омайващо красива и до днес всеки зърнал Родопа бива опиянен от нейната красота. През вековете Родопа била вдъхновение за легендарния певец Орфей, който измуявал всички със звуците на своята арфа. Толкова необятна и красива, така добре я описва Антон Дончев с думите:

„Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.“

© Родопчани