Легенда за малко известната пропаст „Топчето“ край Рожен

Публикувана на 01.11.2017 | 15:59
17481 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: panoramio.com
снимка: panoramio.com

​Родопа е толкова необятна, че много от нейните бележити местности остават в сянка, незабелязвани и неизвестни за мнозина. Една такава неизвестна местност е пропастта „Топчето“, попадаща в роженския карст.

За името на легендата се разказва интересна легенда, съхраняваща подвизите и непреклонността на родопчани.

Всеизвестен исторически факт е, че след Берлинския договор голяма част от земите на Родопите остават в пределите на Османската империя. Родопчани обаче със своя непримирим дух не желаели да приемат този факт и да склонят глава.

В тези тежки времена защитник на Родопите и родопския народ бил Петко войвода, който със своята непримирима дружина водел редица боеве с цел присъединяването на територията на Родопите към България.

В един от тези епични боеве, воден на връх Рожен, Петко войвода използвал черешово топче, което по-късно било хвърлено именно в пропастта, носеща днес името „Топчето“.

Години по-късно изследователи опитали да проследят достоверността на преданието като потърсили в дълбоката 26 метра пропаст захвърленото топче, но така и не успели да го докажат, тъй като именно тук били изхвърляни огромни количества отпадъци след известния среднородопски събор „Рожен“, който години наред се провеждал именно в тази местност.

© Родопчани