Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за най-високата точка в община Рудозем- "Циганско градище"

Легенда за най-високата точка в община Рудозем- "Циганско градище"

Публикувана на 13.03.2013 | 12:28
3222 прочитания


Връх "Циганско градище" се намира в района на рудоземското село Мочура. Височината му е 1827 метра, което го прави най-високата точка в община Рудозем. За да се стигне до него, е необходимо изкачването по било. Там се намира и древно тракийско светилище.  Местността “Циганско градище” е наричана от местното население “Ченгенето”.
То се намира в непосредствена близост до границата с репубика Гърция. В района са намерени останки от тракийско скално светилище. Намерена  е и керамика от ранно желязната епоха и късната античност. В района има останки и от селище от VІІІ-VІ в.пр.н.е. Предполага се, че е имало и храм на древногръцкия бог Дионис, но иманярски ръце са разрушили и заличили голяма част от находките.
За "Ченгенето" местните жители разказват една легенда, която е позната и на жителите отвъд границата. Легендата гласи, че едно време циганите се събрали и решили да строят кула до бога. Но в процес на работата се стигнало до недоразумения помежду им и споровете довели до събарянето на кулата. Легендата е аналог на тази за "Вавилонската кула". От легендата идва и името на върха. Местността има и гръцко- "Гифтокастро" и турско име- "Ченгене хисар", но всечки те се превеждат по еднакъв начин- Циганска крепост.

От местността се открива прекрасна и живописна гледка поради това, че е най-висока точка в общината, а това, че доскоро е имало граничните телени заграждения, е спомогнало флората и фауната да се запазят напълно.


 

© Родопчани