Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за несметно, прокълнато съкровище в Родопите

Легенда за несметно, прокълнато съкровище в Родопите

Публикувана на 12.06.2017 | 11:43
46779 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: vesti.bg
снимка: vesti.bg


От незапомнени времена се разказва легендата за несметно богатство в близост до малкото родопско селце Малка Арда. Острата скала, под която се смята, че е заровено съкровището е единственото планинско място без растителност по пътя към балнеологичния курорт Баните.

Преданието разказва, че имането принадлежало на римски владетел, който при напускането си на Родопите казал, че ако хората намерят имането му ще подковат дори конете си със злато.

Ключът към намирането на несметното богатство е откриването на подземна вода, от която тръгва синджир, водещ до мястото, където е заровено съкровището. До днес обаче тази вода не е открита.

От години тази легенда вълнува особено иманярите. Множество са опитите от страна на златотърсачите да намерят несметното богатство. Според преданията обаче всички те са завършили трагично. Всеки, дръзнал да се докосне до съкровището, бива застигнат от нещастие и често дори намира смъртта си.

Местните обясняват това явление с предания за заклинания, направени на съкровището. Едно от преданията разказва, че е заровено въже, което ще се превърне в змия, ако някой копае над имането.

Специалистите обяснават последвалата след търсене на златото смърт с предположението, че тези, които заравяли богатствата си посипвали над тях уран от който най-вероятно настъпва отравяне на иманярите.

Въпреки тези страховити предания, опитите на иманярите не стихват. До ден днешен обаче никой не е споходен от късмета да открие това огромно богатство. 

© Родопчани