Легенда за последствията от една нелепа подигравка

Публикувана на 13.08.2017 | 19:21
12048 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: nchpr1967.org
снимка: nchpr1967.org


​Връх Бабина чука е едно от интересните места край рудоземското село Пловдивци. Произходът на името му се свързва с интересна легенда, разказвана години наред от възрастните жители на селото.

Според легендата, някога в селото живеела много заядлива жена, която все твърдяла, че е най-работливата, най-сръчната и най-умната. Във всеки удобен момент жената се заяждала и дразнела своите съселяни.

В един топъл мартенски ден, жената извела овцете на паша. Взела си и една къделя вълна за занимание. Отишла жената на пасището, пуснала овцете и седнала да преде. Когато наближило да се мръкне и вече трябвало да си тръгва, жената вече била изпрела цялата къделя.

Разбира се, това отново се превърнало в повод за гордост, а жената не пропуснала да се похвали и да се подиграе, този път с баба Марта. Тръгвайки си, тя извикала към гората: „Марта – парта напасох си овчиците, изпредох си вълната, духни ми топъл ветърчок да си ги прибера по-ранко...“.

Тази нелепа подигравка разгневила баба Марта и вместо да задуха топъл ветрец, се извил силен родопски вятър, който закопитил жената, заедно със стадото й към една скала.

От този ден нататък, името на местността, и а на върха на който тя се намира е „Бабина чука“, а местните го използват за прогнозиране на времето. Един поглед към Бабина чука рано сутрин е достатъчен, за да познаят старите родопчани какво ще бъде времето през целия ден.

© Родопчани