Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за прочут родопски лечител

Легенда за прочут родопски лечител

Публикувана на 07.06.2017 | 10:54
8189 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: webcafe.bg
снимка: webcafe.bg


В далечни времена в Родопите живеел праведен човек на име Слав. Той странял от хората, от техните съблазни и страсти. Заживял сам в планината, обличал се в кожи от диви зверове, хранел се с горски плодове, трева и шума. Опознал целебната сила на природните билки и успявал с тях да излекува и най-тежко болните.Надалеч се разнесла славата на праведника Слав. Успявал той да вдигне на крака тежко болни, да възстанови слабите, да отвори очите на хората за природната хубост.

Всеки, който отидел при прочутия лечител, бил изцеляван със силата на горските билки, планинския въздух и благите слова на отшелника.

Дълги години живял Слав и дълги години лекувал и помагал на хората. В знак на признателност към него хората решили да назоват Родопа планина на негово име и започнали да я наричат Славеева планина.

Трудно обаче се забравяла Родопа, затова името на планината си останало Родопи, а на най-високия й връх се намира поляна, обрасла с дъхави билки, която хората наричат Попславова поляна.