Легенда за произхода на чудодейната, целебна местност Капещия камък

Публикувана на 14.09.2017 | 18:04
20697 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Известна за мнозина е целебната сила на местността Дамла кая или известна още като Капещия камък. Разбира се, според вярванията извирането на водата не е нещо случайно, а зад него се крие древна история, която с повече късмет можете да чуете и от устата на местните жители на Старейшино, ако решите да се отпраеите на пътешествие именно към него.

Според легендараното предание, магическата сила да изцелява, местността придобила още много много отдавна, когато от тук минал Яран Баба, който бил придружаван от 40 сподвижници, подобно на Али Баба. Дошло време за обяд и дружината на Яран Баба решила да отседне, за да отдъхне и обядва именно тук, в тази днес чудодейна местност.

Седнала дружината, похапнала, но скоро и ожадняла, а водата в меховете отдавна била свършила. Потърсили сподвижниците на Яран Баба вода наоколо, но никъде не успели да намерят дори и капка. Тогава Яран Баба ударил скалата с юмрук, а от нея бликнала буйна и бистра вода.

След като цялата дружина утолила жаждата си и напълнила всички налични мехове с вода за из път, бекташите запушили извора с вълна, тъй като се страхували водата да не се превърне в порой и да навреди на близките села.

Оттогава водата се стича по малко, на капки от скалата. Именно от там идва и името на местността Дамла кая или Капещият камък.