Легенда за произхода на едно от омайните родопски села – Жребичко

Публикувана на 29.08.2017 | 14:24
5233 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: mirela.bg
снимка: mirela.bg


​Интересна легенда се свързва с произхода на едно родопско селце, напоследък придобиващо популярност сред търсещите истниското и ценното – село Жребичко. Още чувайки името му, човек се досеща, че то не е случайно, че зад него се крие някаква история.

Легендата, която се предава от далечни времена, свързва произхода на селото с една кобила, която се изгубила. След като изгубила пътя и попаднала на различно и непознато място, кобилата избрала да спре на място с прекрасна гледка към Тракия – там, където днес се простира село Жребичко.

Малко след това кобилата родила своето първородно жребче. Жребчето започнало да се изправя на нестабилните си крачета и в този момент се случило чудо – под малките копитца на невръстния жребец бликнала чиста и бистра родопска вода.

След известно време хората намерили кобилата и нейната рожба. Виждайки прекрасното място, което избрала кобилата, жителите на днешното село Жребичко били запленени, а след като намерили и чудодейно бликналия родопски извор решили да се заселят край него и да основат днешното село, което нарекли Жребичко.