Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за съпругата на испански крал, дала името на родопска местност

Легенда за съпругата на испански крал, дала името на родопска местност

Публикувана на 17.10.2017 | 20:09
8247 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Много са местностите в Родопите, носещи имената на тези, които са положили основите им. Много са историите, свързващи местности в Родопа с различни личности. Такава е и историята на местността, носеща името Цалапица.

Било през XII век, по време на кръстоносните походи. Кръстоносците били предвождани от испански крал, а заедно с него била и бременната му съпруга. Точно когато навлизали във величествената Орфеева планина обаче, съпругата на краля била на предела на силите си и не можела да продължи по дългия път към Йерусалим.

Останала в родопската местност съпругата на краля, заедно с многобройни телохранители и слуги. Дълго време останали в местността, наричана по това време „Каламица“,  придворните и съпругата на краля. Тук се родило и детето му.

От тогава нататък, всички започнали да наричат тази местност Цалапица, на името на съпругата на краля. Днес, местността населявана някога от испанска кралица, е едно от големите пловдивски села, запазило и до днес името Цалапица.

© Родопчани