Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенда за смелите дъщери на въглищаря Радул

Легенда за смелите дъщери на въглищаря Радул

Публикувана на 19.06.2017 | 13:15
11501 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bg-guide.org
снимка: bg-guide.org


​Живеел въглищарят Радул в крепостта Перперикон, заедно със своите четири дъщери – една от друга по-красиви.

Една слънчева утрин, красивите моми нарамили ведрата и тръгнали за вода извън крепостта. Изведнъж видели голяма орда нашественици да приближава към крепостта. Девойките бързо се върнали и предупредили останалите за приближаващата опасност.

Всеки тръгнал да се спасява, кой където намери. Много скоро пристигнали нашествениците и започнали да се бият с жителите на крепостта.

Много от мъжете били избити, а много от жените – пленени. Сред тях били и дъщерите на Радул. Разбойниците повели пленничките към водача на ордата, който очаквал своите войници близо до реката.

Щом наближили, Радуловите дъщери се разярили, грабнали камъни и дървета и почнали да замерят водача. Конят се изплашил, а водачът неочаквано паднал на земята и умрял.

Разбойниците смаяни не знаели какво да правят. В този момент девойките хукнали да бягат в близката гора. Скоро един от разбойниците се окопитил и тръгнал да дири девойките, убили господаря му.

По заник слънце ги застигнал. Разярен, разбойникът замахнал с ятагана си и отсякъл главата на едното момиче. В този момент разбойникът онемял. Падайки на земята, главата на момичето се превърнала в каменна гъба.

Същото се случило и с останалите две сестри. Когато замахнал да отсече главата на последната обаче, още преди той да я докосне, нейната глава хвръкнала сама и се превърнала в каменна гъба, докосвайки земята.

Смаян и ужасен, конникът понечил да побегне. Преди да успее да избяга той също се превърнал в черна скала.

Четирите гъби и черната скала и днес могат да се видят край село Бели пласт. Природният феномен е известен с името "Каменните гъби", а на черната скала местните и до днес казват "Кара тепе" или "Черен хълм".

© Родопчани