Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легендата за Орфей и Евридика оживява днес в Триград

Легендата за Орфей и Евридика оживява днес в Триград

Публикувана на 27.07.2013 | 13:28
2888 прочитания


„Орфически мистерии” за поредна година ще се проведат днес в девинското село Триград, съобщава Владимир Солаков от Туристическо дружество „Орфей” в Девин, които е организатор на празника.

Кулминацията на тържествата ще бъде възстановка на легендата за Орфей и Евридика. По-различното тази година е, че актьорите ще направят детайлно представяне на древната легенда за митичния певец. Възстановката ще започне от центъра на село Триград, а финалът ще бъде на сцена пред пещерата „Дяволското гърло”, на която вакханките ще разкъсат Орфей, след като той излиза от подземното царство.

Неговата лира ще бъде издигната в космоса, както се казва в една от легендите, че по този начин се е образувало и съзвездието „Лира”, обясни Солаков. Част от актьорите са от Смолян от танцова формация „Зареница”, а за огненият спектакъл ще се погрижат от Театъра на огъня и сенките в София.

Интересно е, че за празника има заявки за участие от доста отдалечени села като Исперихово и Оброчище, които са разбрали за мистериите и са решили да вземат участие в тях.

© Фокус