Легендата за вечната любов на Орфей и Евридика оживя на Смолянските езера

Публикувана на 09.09.2013 | 16:50
1469 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Театър на открито, „Орфей вечната легенда за любовта”, събра почитатели на Мелпомена от Смолян и гости на града, които се върнаха 3000 години назад, за да преживеят емоциите и ценностите, устояли хилядолетия , да се пречистят с магията на орфичната любов и да опитат от свещеното питие на траките, съобщават от пресцентъра на Община Смолян.

Театрално-танцувалната постановка се проведе на едно от Смолянските езера. До сцената пътят беше осветен с факли, които подготвяха зрителите за драматичната развръзка на любовта между Орфей и Евридика. Легендата за тях оживя. Актьорите пресъздадоха сватбата между двамата, ухапването на Евридика от пепелянка и тръгването на Орфей до подземния свят.

Прекрасният спектакъл сред природата разказа за слизането на Орфей в подземното царство на Хадес, където горещо го моли да му върне любимата. Той му я дава, но има условие да не я поглежда, докато излезе на горния свят. На прага за този свят, Орфей не издържа, обръща се да види следва ли го Евридика. Точно в този момент той я губи завинаги, Хадес му я отнема, а на това място бликва вълшебен лековит извор.

Сред гостите на спектакъла бяха кметът Николай Мелемов и областният управител инж.Димитър Кръстанов. Идеята за този прекрасен спектакъл е на хотелиера Евгений Спиров. Желанието ни е да съчетаем бизнеса с културата, мислим за реализирането на още постановки на това прекрасно място, посочи той. За организиране на събитието съдейства и община Смолян.

Сценарият и постановката са на Румен Бечев. Режисьор е Емилия Ованесян, а хореографията на Веселина Аргирова. В ролите видяхме известните актьори Никола Пашов, Димитър Димитров, Атанас Найденов. В постановката участваха Група от театрална школа Юлия Огнянова и Група по художествена гимнастика към ОДК-Смолян.
Спектакълът остави трайни впечатления у зрителите.