Легенди за безсмъртното родопско цвете – силивряк

Публикувана на 09.08.2017 | 14:19
10531 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: gradinata.bg
снимка: gradinata.bg


​Родопите са едно наистина необятно море, в което човек съвсем лесно потъва и забравя всичко останало. Всеизвестни са изключително разноонразните растителни видове, които Родопите опазват и съхраняват в продължение на стотици, дори хиляди години.

Един от най-интересните представители на флората в Родопите е силиврякът или така нареченото Орфеево цвете. Интересът към родопското цвете идва от факта, че то е безсмъртно. Според направени изследвания, ако след като Орфеевото цвете се хербаризира бъде отново потопено или полято с вода, то възкръсва и продължа своя естествен растеж.

За произходът на загадъчното цвете се разказват различни легенди, всички те свързани със също така неумиращия и вечно жив в спомените, както на родопчани, така и на всички българи – Орфей.

Една от легендите гласи, че след като омайният певец не успял да спаси любимата си от царството на мъртвите, потънал в дълбока скръб. Песните му били все тъжни, изпълнени с дълбока скръб и мъка. От очите на Орфей непрестанно капели парещи сълзи, а според преданието именно от тези сълзи поникнал и силиврякът.

Според друго предание, веднъж Орфей стоял на ръба на една скала и засвирил отново своите тъжни, но все така омайни песни. Дошли вакханките, опитали се да привлекат вниманието на певеца, но безуспешно. В съзнанието му била само неговата омайна красавица – Евридика.

След като не успели да привлекат вниманието на Орфей, вакханките се ядосали. Започнали да го замерят с камъни, разкъсали го, а арфата му хвърлили в реката. За учудване на всички след като била хвърлена в реката, арфата започнала да свири сама, като че ли оплаквала смъртта на своя господар. От капките кръв, които се стичали по скалите пък поникнал силиврякът – безсмъртното родопско цвете.

Още древните римляни били привлечени от безсмъртното родопско цвете и изобразили на своите монети, сечени по времето на император Антоний Пий (138 – 161 г.), Родопа, седнала на скала и държаща в дясната си ръка красивото Орфеево цвете.

© Родопчани