Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенди за произхода на скалния феномен „Каменна сватба“

Легенди за произхода на скалния феномен „Каменна сватба“

Публикувана на 15.06.2017 | 11:19
8719 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tepavica.com
снимка: tepavica.com


​Каменната сватба край Кърджали дълги години привлича интереса на множество туристи. Разнообразните по форма и размери каменни фигури, будят въображението и го карат да рисува различни образи и истории за скалния феномен.

За произхода на феномена от далчени времена се предават интересни легенди. Най-разпространената от тях разказва за красив, строен и снажен младеж, който се влюбил в най-красивата девойка от съседното село.

Пленен от кръшната снага и небесно сините очи на момата момъкът залинял от копнеж по нея. Разбрал бащата на младия ерген за мъката на сина си и отишъл до съседното село да поиска красивата девойка за жена на своя влюбен син.

Вдигнали голяма сватба. Взели момата от нейното село и тръгнали към дома на младия момък.

По пътя изневиделица се завихрила вихрушка и повдигнала булото на булката. Когато видял лицето на снаха си, свекърът онемял, смаян от нейната красотата, а нечисти помисли нахлули в душата му.

Възмутена от греховните помисли на свекъра, природата вкаменила всички сватбари, с изключение на младоженеца. Той обаче заплакал неудържимо и се примолил да бъде вкаменен заедно със своята любима.

Смилила се природата над него и го вкаменила до красивата девойка. До фигурата на младоженеца до днес се намира локва от сълзите, които той изплакал.

Друг, по-неизвестен вариант на преданието гласи, че момъкът имал възрастна баба, която го отгледала от малък. Тя обаче не била поканена на сватбата.

Качила се възрастната жена на висока скала и от там, скрита сред дърветата, наблюдавала сватбеното шествие на своя обичан внук.

Разбрала бабата за лошите помисли на свекъра и се примолила на природата да предотврати това нещастие за внука й.

Малко след това и тя се превърнала в скала, която и до днес стои в отсрещната гора, сякаш наблюдаваща вече вкаменената сватба.