Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенди за смъртта на Енихан баба

Легенди за смъртта на Енихан баба

Публикувана на 17.11.2017 | 13:36
24114 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: gtkary.com
снимка: gtkary.com


​Енихан баба или Йени хан баба, в превод от турски език, значещо „Новия господар баща“ е името на известния като „Покорителя на Родопите“ турчин. Днес обаче единствено народната памет съхранява спомена за него, тъй като в историческите извори не съществуват категорични сведения за неговото някогашно съществуване.

Въпреки това, и до днес в Родопите ще чуете легенди за смъртта на Енихан баба, тъй като именно там, на връх Свобода се смята, че е и гробът му.

Една от легендите разказва, че Енихан баба нахлул заедно със своите двама братя в Родопите и разрушил няколко села. Злодеянията им обаче не били подминати от Защитника на Родопите – Момчил войвода и несломимите родопчани.

Тримата братя били обезглавени на близкия връх, а главите им се търкулнали към дерето. Според преданието, след като били обезгалвени труповете на нашествениците се изправили, затичали се след главите си и ги взели под мишница, след което ги занесли там, където днес са гробовете им.

Другото предание за смъртта на митичния герой Енихан баба отново се свързва с едно от безмилостните му нашествия в родопските села и по-конкретно село Иноглово.

Според легендата един от жителите на селото – Ангел се преоблякъл като турчин, влезнал в шатрата на Енихан баба и го заклал с овчарския си каракулак.

След като узнали за смъртта на предводителя си подчинените на Енихан баба догонили убиеца му Анегл и го убили в местността, носеща днес името Ангелова каба.

© Родопчани