Легенди за връх Соколица

Публикувана на 26.09.2017 | 11:04
10291 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: panoramio.com
снимка: panoramio.com


​Връх Соколица е един от емблематичните скални върхове край живописния град Смолян. Както за всички скални масиви в Родопите, така и за връх Соколица не липсват древни предания, достигнали до нас посредством разказите на местните родопчани.

Едно от преданията гласи, че в недалечното минало, когато нашествията на недоброжелатели съвсем не били рядкост в Родопите, една смела майка се скрила в подножието на върха заедно със своето невръстно отроче.

Стиганли обаче недоброжелателите и до високия връх и открили родопчанката. В този момент жената оставила плачещото си дете в подножието на върха, изкачила се до най-високата му част и се хвърлила от скалата.

В този момент тя се превърнала в сокол, който литнал във висините. Според думите на смолянчани и до днес на връх Соколица се чува детският плач на невръстното чедо, което жената на посмяла да убие заедно със себе си.

Според друг вариант на същото предание жената и отрочето й били посечени, тъй като смелата родопчанка не издала своя съпруг и другарите му, които бранели Родопа от нашествия.

Тези предания още веднъж доказват смелостта, непреклонността и силният дух на родопчанина, предпочитащ смъртта пред това да преклони глава пред когото и да било.