Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Легенди за заровени богатства в Родопите не спират да блазнят иманярите

Легенди за заровени богатства в Родопите не спират да блазнят иманярите

Публикувана на 05.02.2014 | 13:06
2106 прочитания
снимка: bg.wikipedia.org
снимка: bg.wikipedia.org


През 2013 г. в Регионалния исторически музей – Смолян са получени два сигнала за иманярски набези, съобщава един от археолозите в музея, Николай Бояджиев.

И двата сигнала са достигнали при археолозите чрез полицията, като те са в землищата на общините Чепеларе и Девин. Единият от тях е за иманярска дейност в района на чепеларското село Хвойна, в пещера в местността „Калугерица”. По думите на Бояджиев, при посещението на археолозите в нея не са установени следи от човешко присъствие, а и самата пещера не представлява археологически обект. За нея обаче има легенда за заровена колесница и хората, които са копали вътре най-вероятно са действали по тази легенда и са решили да копаят точно там, посочи археологът.

Вторият сигнал е бил в района на девинското село Грохотно. През 80-те години на миналия век на това място са провеждани археологически разкопки и има проучен късноантичен некропол, а наоколо личали и останки от сгради, които не са били проучени нацяло.

И двата сигнала са постъпили в полицията от местни жители. Николай Бояджиев каза още, че иманярите в село Хвойна са известни на полицията, но не са открили нищо по време на дейността си, а за случая в село Грохотно, извършителите все още не са установени.