Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
М. Райков: Радикализация на верска основа няма да позволим

М. Райков: Радикализация на верска основа няма да позволим

Публикувана на 21.03.2013 | 17:31
949 прочитания
Марин Райков по време на срещата си с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи
Марин Райков по време на срещата си с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи


 

Премиерът подчерта, че мюсюлманите в България са неделима част от българската нация, независимо от техните етнически или други специфики

Радикализация българската държава няма да позволи.

Това каза министър-председателят Марин Райков по време на срещата си с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от правителствената информационна служба. 

По време на посещението си в Главното мюфтийство премиерът Райков акцентира върху ценностите на толерантност и уважението към различността, тъй като ислямската общност в България е съставена както от наши съграждани с турски произход, така и от българи и роми с мюсюлманско вероизповедание.

"В период на социални изпитания е от изключително значение 

да се избягва всяка манипулация на основата на верска принадлежност, 

тъй като тя може да доведе до радикализацията на определени групи. Подобна радикализация българската държава няма да позволи", категоричен бе той.

 

Премиерът подчерта, че мюсюлманите в България са неделима част от българската нация, независимо от техните етнически или други специфики. 

"Ние бихме искали те да са сигурни, че никой няма да допусне раните от миналото да бъдат експлоатирани", заяви министър-председателят. 

Марин Райков настоя, че никой не трябва да плаши хората, защото това, което е допуснато като грешки преди години, не е възможно да бъде повторено и всякакви манипулации на тази основа са неоснователни.

"Българският ислям е напълно чужд на радикални внушения отвън. 

Като част от българската нация, и мюсюлманите търпят същите проблеми като останалите българи и няма да позволят да бъдат противопоставяни на тях", каза на срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи. 

Той увери, че посланията на Главното мюфтийство са свързани с мир, спокойствие, толерантност и уважение, и благодари на премиера Райков, че с това посещение е показал уважението си към мюсюлманската общност в България. 

Министър-председателят и главният мюфтия се съгласиха да продължат контактите си и да поддържат въпроса за междуобщностната комуникация около ценностите на търпимостта и уважението