Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Мадан- познат и непознат

Мадан- познат и непознат

Публикувана на 12.01.2014 | 19:44
2866 прочитания


 Град Мадан е планинско селище с население около 6500-7500 души, разположено в Родопите.

То е старо рударско селище. Добивът на оловна руда по тези места започва от 4-5 в. пр. Хр. от тракийско племе. В старите руднични галерии са открити различни рударски принадлежности от Средновековието.

По времето насоциализма Мадан е градът с най-висока средна работна заплата в страната. През това време е построен 100 % от обществения жилищен фонд и всички обществени сгради. Коритата на реките са облицовани, пътищата — асфалтирани. Построена и пусната е най-голямата болница в района МБАЛ "Проф. д-р Константин Чилов", двете средни училища и всички промишлени предприятия. Преди това Мадан е една махала, а сега е град със значение.
Основен двигател на това развитие е „Горубсо“. Преди това предприятие залежите в Мадан и рудниците около него са експлоатирани от българо-немското дружество "Гранитоид", което построява и въжената линия от Бориева до Кърджали.

В града съжителстват в разбирателство християнска и преобладаващата мюсюлманска общност. Има построени джамии и православен храм "Св. Георги Победоносец".

До 90-те години основен отрасъл на икономиката е била минно добивната промишленост. В резултат на структурната реформа през 1999 г. “Горубсо-Мадан” е обявено в ликвидация. 80 % е приватизирано. През 2006 г. "Горубсо-Мадан" е закупен от "Интертръст Холдинг БГ" АД, а през 2008 г. акциите на компанията са прехвърлени на "Оловно-цинков комплекс" АД. С голямо значение за общината е АД “Минстрой-Родопи” – реализиращо строителна, монтажна, промишлена, лизингова, търговска и външно икономическа дейност. Фирмата се занимава и с изграждане на мощности за добив и преработка на минерални суровини, магистрални тръбопроводи и резервоари вместимости, тунели, подземни градски комуникации и инженерна инфраструктура.
В последните години се развива шивашката промишленост.

© bg.wikipedia.org