Маданско училище ще е първото в област Смолян с асансьор за деца с увреждания

Публикувана на 15.08.2014 | 12:24
1250 прочитания
www.madan-news.com
www.madan-news.com


Градоначалникът на Мадан Фахри Молайсенов подписа договор с фирма, която има ангажимента за изграждане на асансьорна уредба в сградата на СОУ „Отец Паисий” в града.
 
Школото ще е първо в областта, и едно от малкото в цялата страна, което ще бъде оборудвано с външен асансьор за децата със специфични образователни потребности. Целта на подетата инициатива от страна на ръководството на общината е изграждане на реален архитектурен достъп, с което на практика се реализира и правото на всяко дете за равен достъп до качествено образование. Децата ще имат възможност да ходят на училище, заедно със своите връстници, което пък от своя страна ще помогне за тяхната добра реализация и независимост като възрастен човек.
Подвижното съоръжение ще е от полза както за самите деца, които ще могат сами да преодоляват стъпалата, да влизат със своята количка през вратата на сградата, да се движат свободно по етажите и коридорите, да посещават необходимите им класни стаи или кабинети. А така също новата придобивка ще облекчи и техните родителите и учителите, които до сега са помагали за придвижването им.
 
Средствата за изграждане на подвижната платформа са осигурени от допълващата субсидия по капиталовите разходи на общината.
Новата придобивка се очаква официално да бъде в експлоатация за новата учебна година.
В момента в двора на училището кипи и усилена работа по изграждането на чисто ново супермодерно игрище за практикуване на много видове спорт.
© www.madan-news.com