Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Мъдростите в добре познатата легенда за Орфей и Евридика

Мъдростите в добре познатата легенда за Орфей и Евридика

Публикувана на 01.07.2017 | 15:45
7359 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: uchiteli.bg
снимка: uchiteli.bg


​Великият певец Орфей живеел в Тракия заедно със своята красива съпруга Евридика, която много обичал. Скоро след сватбата, Евридика беряла цветя заедно със своите приятелки. Евридика не забелязала, че сред цветята има и змия, която я ухапала. Тя пребледняла и не след дълго издъхнала в ръцете на приятелките си.

Орфей чул скръбния плач на приятелките на любимата си и бързо изтичал при тях, но там намерил безжизненото тяло на своята Евридика. Не можел той да живее без нея и не след дълго решил да слезне в подземното царство на мъртвите с надеждата да убеди Хадес и Персефона да му върнат Евридика.

Певецът се спунал през тъмна пещара (смята се, че е Дяволското гърло) и със своите омайващи песни убедил Хадес да му върне Евридика, но при условие, че по целия път към царството на живите той няма да се обръща назад.

Тръгнали Орфей и Евридика, водени от Хермес. Мъглата пред очите им ставала все по-гъста, а с това нараствало и притеснението на Орфей. Дали любимата го следва? Дали не се е изгубила? Воден от тези въпроси, той се обрънал назад при което видял как любимата му потъва отново в леденото царство на мъртвите.

7 дни Орфей не излезнал от царството на мъртвите и умолявал да му върнат Евридика, но без успех. От тогава Орфей запял само тъжни песни.

Това е легендата за Орфей, която всички добре познават. Малцина обаче са тези, които знаят дълбоката мъдрост скрита зад това предание.

След като хиляди години от уста на уста се предава легендата за Орфей Буда стига до заключението, че привързването води до нещастие, а материалният свят е само една илюзия, която ни е оплела с невидими окови.

Всеки миг е неповторим и уникален, затова трябва да го използваме така, че утре да не съжаляваме, тъй като нито плач, нито молби ще върнат загубеното. Именно затова трябва да превърнем мига във вечност, като се наслаждаваме на любовта и топлината на близките ни докато можем. Защото някой ден този кратък миг, наречен живот ще свърши.

Преданието ни учи също и че опитът да се търси вечен живот носи само болка и нещастие. Орфей постига невъзможното убеждавайки Хадес да върне съпругата му сред живите, но всичко е напразно. Един поглед назад и красивите пясъчни кули се сриват, а болката е още по-голяма.

Поуката в тази тъжна история се състои в осъзнаването, че за да победи човек смъртта, то той трябва да се научи да живее - да изпълни с доброта и любов дните си и да създава само красота.

Орфеевото послание е много ценно, но за жалост малцина го разбират. Легендата за певецът, обитавал някога днешните необятни Родопи, ни дава важни житейски уроци с които да направим кратковременното си пребиваване на земята по-добро.

© Родопчани