Малка разходка из Лещен

Публикувана на 05.06.2016 | 12:23
4497 прочитания


Пристигам рано сутринта в село Лещен, решен да се полюбувам на красивите родопски къщурки, калдъръмените сокаци и гледката към все още снежната корона на Пирин.

Въздуха ухае на свежест и ароматно сено, прохладен вятър вее дървета и треви, а кукувицата кука силно и отчетливо отброява секундите. Птиците се надпреварват да пеят, а от някъде се чува петел. 

Тъкмо тръгвам по една от калдъръмените улички и пред мен се изпречи Шаро Клепоухи, който от доста време се прави на екскурзовод, ей така за някоя хапка, абее кой каквото му е на сърце, не е задължително да му се плаща.

Вървейки нагоре по калдъръма, Шаро върви смело напред и мине се не мине малко време и се обърне към мен и ме гледа умно.

Стигаме до глинената къщичка, а портата заключена с катинарче. Шаро обаче знае таен вход и още докато аз снимам къщичката, застанал пред дувара , той влезе в дворчето, отиде чак до вратата на къщичката обърна се към мен, седна и пак ме загледа сякаш ми казваше да отида и аз до него. 

След като направих няколко снимки отново се заслушах в птичите песни, а кукувицата се чуваше още по-добре, а ветреца нежно шептеше край ушите ми, и ме подсещаше да погледна към бялата корона на Пирин, която се белееше в далечината отсреща.

След направената обиколка край старите и красиви къщурки се отправих към заведението което се намира но входа на селцето близо до известната лещенска чешма, която стана известна от един филм. Направих още няколко снимки край чешмата и влязох в заведението, там вътре на терасата. Беше прохлада и свежест, а човека който ме посрещна ме предупреди че става течение и вятъра е доста студен и лесно се настива там. 

Въпреки това седнах до оградата и се загледах отново в белите върхове на Пирин. Обслужването бе доста старателно и впечатляващо, поръчката пристигна доста бързо, айряна и кафето бяха отлични, палачинката също. Така на хладната тераса с чудния пейзаж отпред и вкусотиите се почувствах прекрасно. Дишах плавно и дълбоко и съзерцавах околностите. Птиците отново се грижеха заедно с кукувицата за доброто ми настроение.

Село Лещен е едно магично място в Родопите, което те кара да искаш времето да спре за да се любуваш на прекрасният миг създаден от красивата природа и звуците на птиците.

Етикети: Село Лещен
© Родопчани.бг