Малко по-неизвестни предания за произхода на името на величествената Орфеева планина

Публикувана на 02.10.2017 | 17:51
16829 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: economic.bg
снимка: economic.bg


​Всички знаем легендата за красивата девойка Родопа, която дала името на тази величествена Орфеева планина. Има обаче няколко малко по-неизвестни, но също толкова интересни и интригуващи предания, свързани с произхода на това име.

Някои от многобройните предания свързват името Родопа с безкрайната любов на цар и царица, които започнали да се наричат Зевс и Хера. Това никак не се харесало на боговете и за наказание гръмовержецът ги превърнал в две планини – Хемус и Родопа.

Други предания пък сочат, че името Родопа произлиза от гръцката дума „родон“, значещо роза. Може би в момента се питата защо пък точно роза, не Родопите са известни с добива на рози. Тук обаче причината е друга – от птичи поглед или от по-висок връх многобройните родопски ридове се диплят точно така, както се диплят листата на разцъфваща роза.

Безброй са преданията, свързани с величествената планина. Всеки ден човек преоткрива прекрасната планина, а очарованието и любовта му към нея не спират да растат.

Родопа не е планина, която човек може да опознае само обхождайки я. Тя е планина, която трябва да се изживее. Човек трябва да се докосне до миналото й, до настоящето и всичко, което се свързва или някога се е свързвало с нея.

© Родопчани