Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Малко популярна легенда за най-известната туристическа атракция в Рудозем

Малко популярна легенда за най-известната туристическа атракция в Рудозем

Публикувана на 01.08.2013 | 14:30
2832 прочитания


За "Кичика" или крепостта "Козник", която се намира в района на община Рудозем се носят легенди за богати турци, които заровили златни монети и златно рало. Иманяри неколкократно са правили набези, в стеремежа да проверят легендите, но безуспешно. Местността е едно изключително творение на природата, което се радва на широка популярност и посещаемост и заради легендите, и заради историческото минало на това стратегическо място.

Ние се натъкнахме на една малко популярна легенда, която ни беше разказана от председателя на читалище "Кичика", намиращо се на около 2 км от туристическата забележителност.

      Един богаташ от Беломорието се е заселил в познатата на всички днес местност "Кичика" през една ранна пролет, искайки да избяга от горещините. Той търсил подходящо място с чист въздух, който да излекува дробовете на болното дете, което водил със себе си.  Имал и голямо стадо овце. Избрал днешната местност "Кичика" и се заселил там.  Построил мандра и наел овчар, който да се грижи за стадото му. Овчарят обаче имал дъщеря, която отвел високо в планината със себе си. Момичето се казвало Кичика. Тя не излизала през деня- само късно вечер се показвала навън, когато на лунна светлина ресала дългите си коси.
      Една вечер болният син решил да се качи до мандрата да нагледа стадото, когато станал свидетел на прекрасната гледка- още от пръв поглед се влючил в момичето. След като казал на баща си, богаташът трябвало да угоди на детето си и затова поискал дъщерята на овчаря за своя снаха.

      Бащата на момичето не бил съгласен- той се страхувал, че ако я даде- никога повече няма да я види, защото те ще я заведат в Беломорието. Тя не била единственото му дете- той имал и двама синове, но тя била единственото момиче и му била много скъпа. Притеснявало го и това, че може би богаташите няма да я уважават достатъчно, тъй като тя произлиза от бедно семейство. Затова не се съгласил.

     Но момичето също се влюбило в гръцкия младеж и решило да избяга от баща си и против волята му да се омъжи за момъка. Тя побегнала, но братята й разбрали за намеренията й и я подгонили. Кичика разбрала в каква безизходица се намира и видяла единствен изход в отвесната скала, която се изпречила на пътя й. Тя ронела горещи сълзи по пътя си, заради близкия край, който я очаква.

     Когато братята й разбрали за намеренията, се сковали от ужас. Ядосаният баща също разбрал какво се случва и станал неволен свидетел на самоубийството на дъщеря си. От яд той проклел и трите си деца. Вследствие на проклятието двамата братя както стояли един до друг сковани, на секундата се превърнали в скали. И оттам двата големи камъка се наричат "Давама братя". А другият камък, който носи името "Главата", според легендата е овчарят, който гледал ужасната участ на децата си и се поболял от мъка.

След тази трагедия богатият грък се върнал в дома си- напуснал завинаги мястото. Той решил, че мястото вече е прокълнато и затова не взел нищо със себе си- заровил богатството си в една яма, оставил мандрата, хванал за ръка сина си и се върнали в родните земи.

Мястото запустяло напълно и оттам насетне се сдобило с името "Кичика".

Легендата разказва също, че сълзите, които ронела Кичика, се превърнали в бисери и потънали в земята. Млякото от овцете също потънало в земните недра и така се образувала рудата, на която е толкова богат районът.

© Родопчани