Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Манастир „Св. Св. Константин и Елена“

Манастир „Св. Св. Константин и Елена“

Публикувана на 26.08.2017 | 10:45
3808 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Снимка:mirela.bg
Снимка:mirela.bg


​Освен вила Армира, Атеренски мост и крепост Лютица в Ивайловград има още една интересна забележителност, обявена днес за паметник на културата – манастир „Св. Св. Константин и Елена“.

Историята на манастира започва още през 13 век, когато според изследователите манастира е изграден. Съществува хипотеза, че век по-късно манастирът се превръща в резиденция за епископите от крепост Лютица и именно тогава той преживява своя най-голям разцвет.

По-късно манастира бива разрушаван неколкократно, докато през 1846 г. не възкръсва отново и категорично. За огромно съжаление, днес манастира действа периодично. Времето, когато може да го посетите и разгледате в детайли е 8 септември. На тази дата всяка година в манастир „Св. Св. Константин и Елена“ се провежда събор с нощно бдение, празнична литургия и курбан за здраве.

Манастирът, известен още като Ивайловградски или Лъджански манастир представлява комплекс от църква, жилищна сграда и старинна чешма от 1846 г. От стария манастирски комплекс, датиращ от 13 век е запазена само църквата. Тя представлява трикорабна базилика с изографисан през 19 век иконостас и вградени в олтара 8 медальона от по-ранен период. Интерес и възхищение в храма предизвикват резбованите свещници и полилеи от мрамор. 

Image titleСнимка:ivaylovgradtravel.com

До обявения за паметник на културата манастир се стига изключително лесно. Той се намира на около 2 километра от последните къщи на  ивайловградския квартал Лъджа, поради което често бива наричан Лъджански манастир. Пътят до него е черен, но равен и утъпкан. Пътят към манастира съвпада с този за крепост Лютица. Често туристи, поели пътя към Лютица се озовават пред портите на манастира, които за жалост в повечето случаи се оказват заключени. Това никак не пречи тук човек да спре, да се огледа, да се наслади на изключително красивия район около манастира и да почерпи от духа на Родопа планина.

Етикети: манастир
© Родопчани