Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Мандрица

Мандрица

Публикувана на 03.02.2018 | 22:31
8899 прочитания


Селцето е прикътано в най-югоизточните части на Родопите, на 2 километра от Ивайловград. Тук природата е сътворила, а времето е съхранило очарованието на непокътнатата красота. Местните живеят в керпичени къщи на по 100-200 години. Където живеят хора – животът в къщичките кипи, а където са се споминали – постройките се разрушават – гледката е мъчна и носталгична, но пък съвсем натурална, както и всичко в околността. Село Мандрица се е появило преди 300-400 години по поречието на Бяла река и до ден днешен е останало неподвластно на времето и промените по красивата долина.

Защитени животински видове

 

Около село Мандрица могат да се наблюдават много редки животни. Местността се обитава от черен щъркел, похапващ от речното меню, сухоземна костенурка и бързо стрелкаща се водна змия. Като добавка на местната фауна е и изобилието от кефал и мряна, екологични в цялата си същност. За района е характерна и богата популация на таралежи.

Реката в село Мандрица е златоносна. Добиването на злато обаче, чрез ръчен способ е доста трудоемко и желаещи да се препитават от това сред тамощните хора не се намират.

Забележителности в околността

Разходките по реката и околностите носят неповторими преживявания. Май-предпочитани от децата и възрастните в горещите летни дни са близките вирове. Най-големите и дълбоките са в по-горното течение на реката, в район на село Меден бук.

Освен с природата си, Мандрица и околността се гордеят със старините си, с оцелелите културни ценности. В селото има две църкви на по 200 години. На всеки празник и неделен ден камбанен звън събира малобройното население, което ревностно пази вярата си.

В района има многобройни забележителности. Най-предпочитаните околни атракции са: стъпаловидната надгробна могила край село Свирачи, наричана „Джосероподобната”, останките от тракийско време край село Долно Луково, римската вила Армира и манастирът край Ивайловград. Забележителна е и архитектурата на близките села Горно и долно Луково. От височините на село Мандрица се вижда и „гръцко”. Това дивно кътче от родината ни се отличава и с други екзотични прелести, които си заслужава всеки да потърси и открие!