Маркови скали – едно от съкровищата на Велинград

Публикувана на 31.10.2017 | 14:25
6136 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: velingrad-bg.com
снимка: velingrad-bg.com

​Минералните извори, носещи огромни ползи за здраето на човешкия организъм е само една малка част от огромните богатства на курорта обявен за СПА столица не само на България, а и на Балканите – Велинград.

В случай, че изберете Велинград за своята почивка, не пропускайте да се насладите и на разнообразните възможности за планински туризъм, които околностите на града ще ви предложат.

Без съмнение, най-известната и посещавана местност за всички туристи във Велинград е езерото Клептуза, обявено и за защитена територия. В близост до него се намира и друг, не по-малко интересна, но малко по-неизвестна местност, носеща името Маркови скали.

Маркови скали представлява комплекс от няколко скали с височина около 10 метра. От местността се открива чудна гледка към Велинград и заобикалящата го приказна родопска природа.

Image titleснимка: divirodopi.org

Смята се, че край Велинград се намира и единствената пресечна точка между паралел и меридиан в България, а мнозина смятат, че тя се намира именно в местността Маркови скали.

Без значение дали тези твърдения са верни или не, посещението на Маркови скали си заслужава. Дори само гледката, която се разкрива от местността е достатъчна причина, за да се отправи човек на пътешествие сред прекрасната родопска природа, обграждаща Велинград от всички страни.