Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Мечките в Родопите отдръпнаха туристи и планинари

Мечките в Родопите отдръпнаха туристи и планинари

Публикувана на 09.06.2017 | 18:01
19639 прочитания
Автор: Теодора Илиева
miau.bg
miau.bg


​Мечките в Родопите са основна причина много туристи и планинари да не посещават вече Родопите и да се страхуват от преходи. Тази констатация не е само на туристическото дружество, но и на много организации и туроператори, коментира Тодор Райчев – председател на ТД „Карлък“. Той каза още, че докато хижите в Рила и Пирин през този сезон са пълни с туристи, в хижите на Родопите през юни са отсядали само две групи, а за цялото лято ще бъдат общо четири. „Това е нищо, в сравнение с предишни години и с това, което е в момента по хижите в другите планини. Не малка част от това отдръпване се дължи именно на мечките в планината. Колкото и да се говори, че са безопасни и приятели на хората,  туристите се страхуват“, каза още председателят и разказа, че преди няколко години хижар, който е бил през по-голямата си част от живота си планинар, е станал жертва на мечка.Кафявата мечка, която е разпространена в нашия регион е едно от най-едрите горски животни, а също така и един от най-едрите и опасни хищници.

Тодор Райчев каза още, че почти в всички посещавани и популярни дестинации в Родопите са констатирани наличия на мечки – района на Смолянски езера, на Карлък, на Хайдушки поляни. Според него популацията на мечки е прекалено голяма в региона и държавата трябва да вземе мерки, тъй като все по-често сме свидетели на техните набези върху животни, пчелни кошери, дори и хора. 

Етикети: Родопите, мечки
© Родопчани