Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Местност Калето - Девин

Местност Калето - Девин

Публикувана на 22.12.2017 | 23:40
6687 прочитания
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com
stefanovaart.com


На два километра от град Девин се намира началота на една от най-живописните екопътеки – Струилица – Калето -Лъката. Изградена е по дефилето на Девинска река и на доста места преминаването от единия на другия бряг става по специално изградени мостове. Има обособени места за отдих, заслони и санитарни възли. Екопътеката е построена през 80-те години на миналия век от местното ловно стопанство „Извора”. Благодарение на проекта „Красива България” екопътеката е в този си вид от 2002г.  В местността около реката могат да се видят доста растителни и животински видове, които се срещат много рядко.През месец юни минавайки по тази екопътека може да видите Орфеевото цвете, което местните хора наричат безсмъртниче. Името му идва от способността му да възкръсне отново след 31 месеца безводие. Цветовете са му бледолилави и много нежни. Расте по доста от скалите по поречието на Девинска река. Известно е още като силивряк или Haberlea rhodopensis. Легендите разказват, че нежто лилавото цвете поникнало от сълзите на Орфей.  Виолетовите фуниевидни цветове впечатляват всеки, който ги види с нежността си. С него древните легенди свързват божествената напитка амброзия и дълголетието. Намира се още и в района на Триград. Защитено е от Червената книга и е в червения списък на Международния съюз за защита на природата.

 Началото на пътеката е местността Струилица, където се намират девинските минерални извори. Там е построен спа - комплекс Струилица Комплекса разполага с открити басейни с джакузи, парна баня, сауна, масажи, спортни развлечения - билярд, волейболно игрище, офроуд джипове и тенис маса.
Екопътеката минава покрай останките от крепостта Калето, където местните родопчани са се опитвали да спрат османските поробители едостига до местността Лъката. В защитената местност е обособена зона за риболовен туризъм с дължина 3 км., която предоставя отлични условия за риболов на балканска пъстърва. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра. В местността „Калето” се намират останките на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а в месността „Лъката” са открити останките от средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална  закрила. На около 30 минутен преход от паркинга в началото на екопътекага се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.