Местност "Съдилището" - Мочурe

Публикувана на 05.02.2018 | 20:06
7197 прочитания
putevoditel.eu
putevoditel.eu
putevoditel.eu
putevoditel.eu
putevoditel.eu
putevoditel.eu
putevoditel.eu
putevoditel.eu


"Съдилището" е местност, на около 20км южно от град Рудозем. Местността е по-маршрута, на най-дългата трансгранична екопътека "Хвойна – Ставропули", която свързва редица природни забележителностимежду България и Гърция.

За да стигнете до местността, първо трябва да се качите с транспорт до пограничното село Мочурe. От там в източна посока се изкачвате по черен, отъпкан горски път, като за около 2 часа, се стига до подножието на връх Циганско градище. След около 3000 метра в югоизточна посока се намира и местността, пропита от легенди. До там пътя е лек, ходи се по сравнително равен участък, като маршрута е улеснен от новооткрит път във близост до държавната граница. По самия маршрут, както и в района на "Съдилището", има изградени места за почивка със заслони.

За самата местност има множество предания, тук според легендата османските завоеватели са водели осъдените на смърт, който не приемали тяхната власт. Самата местност представлява, отвесната скала водеща почти до гръцкото гранично село Демерйон.

© opoznai.bg