Министър: ОЦК е осигурено за 50 години напред

Публикувана на 26.01.2013 | 14:46
1036 прочитания


ВМЗ-Сопот е третият пореден тежък казус, за който държавата намира добро решение – първият бе Горубсо-Мадан, след дойде и ОЦК-Кърджали. Това заяви икономическият министър Делян Добрев пред Кошлуков във „Факторът“.
При Горубсо държавата нямаше задължение да се меси, призна Добрев, но допълни, че тъй като мината е била на концесия, страната е имала своите механизми да притисне концесионера да намери по-добре условия за труд на служителите си. „Концесионерът се притесни и сам намери човек, който да поеме предприятието и задълженията му“, напомни министърът.
Сега в Горубсо работят много повече хора, които получават средна заплата 2000 лева – при това си вземат парите на мига, разкри Добрев и припомни, че преди кризата с маданското предприятие средни възнаграждения от 500 лв. са били бавени с месеци.
Ние отворихме още концесии в района и сега буквално безработицата там е нулева, обясни Добрев и разкри, че дори има хора от Северна България, които се местят в Мадан.
Предприятието ОЦК-Кърджали е осигурено за 50 години напред, каза още министърът. По отношение на опасенията, че околната среда може и да е застрашена, Добрев обясни, че например инвеститорът в ОЦК се е отказал да купи старата пречиствателна станция и е решил да строи нова, по най-съвременна технология.
„В България законодателството е много стриктно в това отношение“, заяви министърът и похвали колегите си от Министерството по околната страна и водите.