Министър Павлова рестартира строителството на яз. "Пловдивци"

Публикувана на 10.02.2015 | 12:15
1872 прочитания


8 февруари 2015 година остава в историята като един специален ден за община Рудозем. На първо място с възобновяването на строителните дейности на яз. „Пловдивци“- сага, започнала преди 30 години. Има и друга причина - за първи път от 20 години насам държавата инвестира средства в изграждане на язовир за питейна вода. И това се случва именно тук, в Родопите, където „водата е свято нещо“, както подчерта  и министърът на регионалното развитие. Денят беше необикновен и поради друга причина – по примера на родопската традиция за вграждането на послание в новопостроената чешма, беше извършена една нетрадиционна церемония.

„Водата не е само източник за утоляване на жаждата, водата е нещо много по-ценно и много по-свято. Именно затова решихме и ние, спазвайки традицията, изграждайки не чешма, а язовир за питейна вода, да вградим и ние в този язовир едно послание за бъдещите поколения. Това послание ще бъде вградено в една  херметически затворена капсула. Надяваме се това послание да остане за следващите поколения, за следващите 100-200 години“
- каза пред събралото се множество министър Павлова. Тя прочете посланието, след това то беше поставено в капсула и вградено в тази част от язовирната стена, която не е заливаема. 
Ето и откъс от самото послание: „И до днес хората в Родопите продължават да градят чешми, за да утолят жаждата на някой странник и да оставят след себе си нещо трайно и стойностно за бъдещите поколения. Защото водата не просто утолява жаждата, тя е история, чистота, живот и любов. Учените през 21 век твърдят, че водата също е и жив организъм, тя помни и чрез паметта си въздейства силно на света около себе си. Вярвам, че това е така. Именно затова искам на този питеен язовир, който съграждаме с много любов и вяра в доброто, да оставим както незнайните мъдреци, строили чешми в Родопите, посвещението си за поколенията- да вярват в доброто, в мъдростта и любовта. Да съхранят ценностите на родната култура и да отглеждат поколенията след тях със силен стремеж за учение, развитие и усъвършенстване. Защото българският народ е оцелял през вековете именно защото се е уповавал на тези ценности и именно защото те ще го съхранят занапред! Днес, 8-ми февруари 2015 година при управлението на второто правителство с министър-председател Бойко Борисов започваме реалното изграждане на язовир "Пловдивци" и вграждаме това послание в стената му с надеждата, че след 100 години то ще бъде прочетено. Тогава България ще бъде богата, мирна  и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем“.

 „Днес е един паметен ден за Родопите – особено за тези две общини- Рудозем и Мадан, тъй като най-накрая 30-годишната сага язовир „Пловдивци“ е на път да приключи по най-благоприятния начин“- с тези думи се обърна към събралото се множество Областният управител Недялко Славов. Той подчерта, че е удовлетворен от факта, че толкова сериозна инвестиция се случва в нашата област. Славов отправи благодарност към министър Павлова за това, че тя е била съпричастна винаги към този проблем. Той припомни, че в първия мандат на ГЕРБ нейният подпис  е в споразумението за осигуряване на финансиране от Световната банка, а сега в настоящия мандат отново тя е подписала договора със строителите за изграждането на язовира.
Губернаторът изрази надежда, че в рамките на настоящия мандат ще могат да реализират и отварянето на граничния пункт край Рудозем, който е толкова важен за всички.

В словото си министърът припомни, че дългоочакваният язовир ще реши проблема с водоснабдяването на повече от 35 населени места в региона. Над 40 000 души ще се възползват от това да имат постоянна питейна вода с добро качество. Тя добави, че в рамките на строителството ще бъдат ангажирани около 300 души, част от които вероятно от региона. Г-жа Павлова връчи разрешителното за строеж на ръководителя на Консорциум „Пловдивци“ инж. Георги Харизанов и му пожела успех и безаварийно строителство. Рестартирането на строителните дейности беше осветено от Районния мюфтия Неджми Дъбов и от свещеника в църквата „Св. Георги“ в град Рудозем.

Освен министър Лиляна Павлова и Областният управител, на историческото събитие днес присъстваха заместниците на Недялко Славов – Адриян Петров и Зарко Маринов, бившият Областен управител Стефан Стайков, народните представители Д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, колегите му от съседните общини Мадан и Смолян, общински съветници, кметове, кметски наместници и много жители на община Рудозем.