Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева откри обновени отделения в областната болница в Кърджали

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева откри обновени отделения в областната болница в Кърджали

Публикувана на 25.03.2014 | 14:03
1690 прочитания
снимка: www.kardjali.bg
снимка: www.kardjali.bg


Министърът ва здравеопазването д-р Таня Андреева откри обновени отделения в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали. Това съобщават от пресцентъра на община Кърджали.

На церемонията присъстваха областният управител Бисер Николов, депутатите Милко Багдасаров и Мустафа Ахмед, градоначалникът на Кърджали инж. Хасан Азис, кметовете на останалите общини в региона, лекари и медицински персонал на лечебното заведение, шефове на здравни институции.

Изцяло обновени са операционен блок и Отделение по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/. Двете отделения не са ремонтирани повече от 35 години, но вече разполагат с медицинска апаратура по европейски изисквания, каквато в България има единствено във Военно-медицинска академия и болница „Св.Екатерина”. В петте операционни зали са монтирани аспиратори, анастезиологична апаратура, осветление на световно ниво. Има UPS и генератор, даващ възможност на медиците да оперират и при липса на електричество.

„Ремонтът и подновяването на оборудването за операционните зали и ОАИЛ се реализират чрез най-мащабните проекти в цялата 80-годишна история на болницата. 913 хил. евро са инвестирани в операционния блок по проект за трансграничното сътрудничество с Р. Гърция /съвместен с болницата в Комотини/. За ОАИЛ са осигурени 1 млн. 23 хил. лв. по проект с инвестиционни средства на Министерство на здравеопазването”, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов. В болница отвори врати и най –новата придобивка - звено за еднодневна хирургия към Хирургично отделение, където ще се извършват безкръвни операции, най-вече за пациенти с бъбречни заболявания, каквито има много в областта. За супермодерното оборудване са инвестирани 1,1 млн.лв.

С почетни грамоти и плакети бяха отличени главният архитект на община Кърджали Петя Назърова, строителния надзорник Надя Петкова, фирмите изпълнители.”Радвам се, че Министерство на здравеопазването е част от модернизацията на лечебните заведения, които работят добре, като МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Наред с модерната техника, мислим и за заплащането на медиците”, каза министър д-р Таня Андреева.

© пресцентър на община Кърджали