Митовете на Момчиловата крепост оживяха

Публикувана на 18.12.2014 | 15:01
1492 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Скалите на Момчиловата крепост, край смолянското село Градът, са сцена на аудио- визуален спектакъл , пресъздаващ мита за Момчил. Изпълнява се в тъмната част на денонощието. Включва прожекция на 30-минутен филм, посветен на Момчил юнак. Това съобщи на заключителната пресконференция по повод приключилия проект „Момчилова крепост –митовете оживяват” по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Ефтима Петкова от община Смолян.
 
За екран на прожекцията се използва естествен скален откос в подножието на върха. За зрителите са изградени пейки за сядане с капацитет 50 места. Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4 киловатов прожектор, чийто мощен лъч прорязва небето над крепостта. Във филма образите се пресъздават от популярните актьори Диана Любенова, Христо Гърбов, Добри Добрев и др. Зрелищният спектакъл ще бъде предлаган като атракция от началото на следващия туристически сезон.
 
За туристите се предлагат и други атракции. Първата „Ковашка преса”, която предоставя възможност на всеки желаещ да усети сам спецификата на ковашката дейност, като изкове на място собственоръчно монета – сувенир от туристическия обект. Втората атракция е „Грънчарско колело”, като при нея посетителите могат саморъчно да си изработят глинен съд. Третата „Фото декор” дава възможност всички желаещи да отнесат като спомен от Момчиловата крепост своя снимка на фона на декори, пресъздаващи специфична среда от Момчиловото време. 
Крепостта е преобразена като туристически обект с художествено осветление, нови пътеки в скалите и оригинални решения за подобряване на пешеходния достъп до върха. С проекта е извършена консервация, реставрация и социализация на крепостта.
На самия връх се намира и Тракийско светилище. В източната част на скалното светилище е открит „Средновековен параклис” от ХІІІ – ХІV в. 
Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан І / управлявал 527-565 г./ Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около ХІ в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил. Тогава се споменава под името Подвис. Играе роля на укрепително съоръжение до Османското нашествие в края на ХІV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена.
Зам.-кметът Марин Захариев обяви, че обектът вече има удостоверение за въвеждане в експлоатация. Днес беше направен водосвет на Момчилова крепост за здраве и благоденствие. Присъстваха зам.-областният управител Адриан Петров и Захариев. Още това лято обаче крепостта се радваше на голяма посещаемост от страна на туристите. Независимо от дъждовното време е имало случаи по 200 туристи на ден да посетят Момчиловата крепост, което я прави като една от туристическите атракции, показваща културно-историческото наследство на община Смолян.
© пресцентър на община Смолян