Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Младежи от пет страни ще обсъждат безработицата в Момчиловци

Младежи от пет страни ще обсъждат безработицата в Момчиловци

Публикувана на 11.07.2012 | 11:08
1181 прочитания


Младежи от България, Азербайджан, Германия, Македония и Русия пристигат в Момчиловци, за да обсъдят младежката безработица и българските политики и практики за справяне с нея, съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Проектът, по който ще работят се нарича "Зелено ежедневие - млади и стари заедно срещу младежката безработица". Той ще се проведе от 13 до 25 юли. Финансиран е от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи", програма "Младежта в действие". Целта на проекта е да се активира младежкото предприемачество, да се проучи опитът на възрастните жители, да се запознаят младежите с традиционните практики, с местната култура и бит. Предвидено е съвместно участие в различни дейности на млади безработни или такива, включени в програмите за временна заетост в Момчиловци и възрастните жители на селото. За да се запознаят младежите с ежедневието на местните хора, семейства от Момчиловци и Кутела ще ги приемат и включат в своята ежедневна работа в дните от 17 до 19 юли. Заедно ще приготвят традиционни ястия, ще берат гъби и горски плодове, ще косят и ще се грижат за домашните животни. Разходите по посрещането на младежите се поемат по проекта. Организаторите са предвидили и среща-инструктаж за разясняване на задачата за хората, които поемат ангажимент, в Норвежката къща - ДАНО Център на 16 юли.
Срещи - разговори, посветени на младежката безработица, ще се проведат на 18 и 25 юли от 18 часа. Резултатите от проекта ще бъдат представени пред общинските власти.
Откриването на проекта е на 13 юли в 10 часа. Очаква се младежите от 5-те страни да пристигнат на 12-ти. В програмата им са включени интересни мероприятия за опознаване и популяризиране на техните култури като народни песни и танци на страните-участнички, национални вечери на България, Македония и Русия, ден на Германия и ден на Азербайджан, гостуване в Райково и др.

© Фокус