Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Младежите, които се занимават с биоземеделие в Гудевица, отглеждат редки и защитени растения

Младежите, които се занимават с биоземеделие в Гудевица, отглеждат редки и защитени растения

Публикувана на 23.03.2014 | 22:43
2084 прочитания
снимка: www.mursalskichai.net
снимка: www.mursalskichai.net


„Училище сред природата” ще се проведе в „Омайната градина” на младежите в смолянското село Гудевица, съобщава Теодор Василев, председател на НЧ „Бъдеще сега – 2006” в населеното място.

По думите му и тази година ще продължат да отглеждат редки и защитени растения, характерни само за Родопите, между които златен корен, лимонена мащерка, родопски крем, ехинация, около 20 вида бял равнец , очеболец и други билки и подправки. Отглежда се също и мурсалски чай, който е застрашен вид и абсолютно забранен за бране в диво състояние. Василев уточни, че единствения начин той да се отглежда и да се предлага по някакъв начин е неговото култивиране. По този начин той се опазва.

Той допълни, че „Омайната градина” е част от дейностите, които развиват и в нея през май ще се проведе осемдневен семинар. Той ще бъде на теми „Природосъобразно земеделие”, „Отглеждане е опазване на защитени видове” и работа в самата градина. Целта е да се покаже на децата и на младите хора как не само да опазват растенията, но и да ги отглеждат и да използват тяхната сила, тъй като градинката се използва и с образователни цели. В периода между 4 и 6 април заради тази градина ще гостува група, която ще проведе курс за перма-културно земеделие, а след приключването му участниците ще получат сертификат на световно ниво за перма-културни дизайнери.