Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Млади лидери с идея за промяна в Кърджали

Млади лидери с идея за промяна в Кърджали

Публикувана на 26.01.2014 | 15:31
1126 прочитания
снимка: www.kardjali.bg
снимка: www.kardjali.bg


20 ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „Отец Паисий”, избрани чрез анкета, взеха участие в двудневно обучение в Хасковските минерални бани, съобщават от пресцентъра на община Кърджали.

То бе проведено от Национален алианс за работа с доброволци по проект „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна”, чийто партньор е Обединен детски комплекс в Кърджали. Младите хора получиха знания и умения как да откриват и формулират съществуващи проблеми в училищна среда и как да търсят решения за тяхното преодоляване.

В резултат на наученото те проведоха две свои инициативи. Първата, свързана с агресията в училищната среда, се реализира сред вторите класове на СОУ „Отец Паисий”. Второкласниците приеха с радост срещата с по-големите ученици и бяха много активни при обсъждането на моралните ценности и стъпките към доброто.

Втората инициатива бе под мотото „Виж ми етикета” и се реализира в ГПЧЕ „Христо Ботев”. Тя бе насочена към осмокласниците, които тази година са в нова училищна среда и към разрешаването на проблеми възникнали в следствие на нарушената комуникация между учениците и съществуващата междуличностна агресия.

С интересни интерактивни игри, влизайки в образа на човека с „етикет”, участниците имаха възможност да съпреживеят различни ситуации и да изкажат мнението си по проблема. Учениците сами стигнаха до извода, че слагайки „етикет” на даден човек те го подлагат на подигравки и унижения и че спокойната и позитивна училищна среда е в ръцете на самите ученици.

Дейностите по проекта „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна” ще продължат и в бъдеще с други класове от тези училища.

© пресцентър на община Кърджали