Млечен кефир - кавказката напитка за родопско дълголетие

Публикувана на 10.10.2017 | 11:14
12768 прочитания
Автор: Л. Чаушева


​Допреди няколко десетилетия родопчани се славеха със своите крепко здраве и дълголетие. Родопите са били един от районите, в който са живели най-много дълголетници и столетници. Освен силният родопски ген за това са благоприятствали начинът на живот на прадедите ни в Родопите, храненето, заобикалящата ги среда с всичките си незаменими позитиви.

Но с всяко следващо поколение нещата очевидно се влошават. Потомците на някогашните родопчани с непоклатимо здраве стават все по-болни, на все по-ранна възраст… Това са някои от последствията на „модерния” начин на живот – урбанизацията, индустриализацията, които не подминаха и малките родопски градчета.

Хубавото е, че все повече хора, включително в Родопите, започват да се осъзнават, да правят все по-информирани избори по отношение на храненето си, начина си на лечение и като цяло – на начина си на живот. В тази връзка често пъти прибягваме към средства, практики, храни и напитки, които не са били познати по земите на Родопите. Но в това няма нищо лошо, когато е с цел да си възвърнем крепкото здраве и дълголетието, на което са се радвали предците ни в планината до неотдавна…

Какво е кефир?

Точно млечният кефир е една напитка, която произхожда от далечните земи на Кавказ, Абхазия и Окинава. Характерното за нея е, че се приготвя от прясно мляко, което преминава през млечна ферментация със стартиращ агент – кефирени зърна. Получената след ферментацията млечна напитка е кисела на вкус, много подобна на вкиснатия айрян, който обичаме да пием в Родопите.

Защо е толкова ценна тази напитка?

Ценното в това чуждоземно питие е богатството му на пробиотични бактерии, които са изключително важни за правилната функция на стомаха, за чревната ни флора и дори за силния ни имунитет, ако щете.

За разлика от всички останали млечни продукти, кефирът е с много ниско съдържание на лактоза. През колкото по-дълга ферментация е преминал, толкова по-ниско лактозно съдържание има в него. Тайнствената млечна напитка е с високо съдържание на витамини и минерали. Съдържа витамини от група В, както и витамин К2. Редовният прием на напитката способства за забавяне процеса на стареене, нормализира нивата на холестерол в организма и регулира кръвното налягане.

Сред свойствата на кефира е, че подпомага храносмилателната система. Особено полезен е да се приема при наличие на стомашна язва или при проблеми с пикочната система. Известно е, че млечното питие има още противотуморни свойства и предотвратява развитието на метастази. Действа и противовъзпалително, а както вече посменахме е и отличен стимулант на имунната система. 

Как да приготвим млечен кефир?

Кавказката напитка кефир може да си приготвите във всеки един край на Родопите и навсякъде другаде, тъй като нещата, които са ви необходими за това, може да бъдат лесно намерени.

Приготвянето не е никак сложно и много наподобява процеса на подквасване на кисело мляко. Имате нужда от прясно мляко – преварено или само затоплено и поне една супена лъжица кефирени зърна. Кефирените зърна приличат на части от карфиол или извара, а размерът им варира. Те нарастват именно при процеса на ферментацията и това е начинът, по който се размножават. Може да се снабдите с такива от хора, които си приготвят кефир в домашни условия и имат излишества. А вече има и онлайн магазини, в които се предлагат кефирени зрънца.

Прясното мляко, с което ще си приготвите кефир, следва да е с температура около 30 градуса. Към него се добавят кефирените зрънца. Количеството зрънца е от значение дотолкова, че ако те са повече, има вероятност кефирът да се получи по-бързо и/или да стане по-резлив на вкус. Ако са по-малко, просто ще е необходимо да изчакате по-дълго време, за да се получи крайният резултат.

След като зрънцата са вече в млякото, трябва да разбъркате добре. За предпочитане е при целия процес да си служите само с неметални съдове и прибори.

Image title

Съдът, в който е млякото, не трябва да се затваря плътно. Дори може само да се покрие с тензух или салфетка. Препоръчително е да е в стъклен, прозрачен съд, за да може да наблюдаваме процеса. И се оставя да престои на тъмно, при стайна температура, от 16 до 48 часа. Кухненският плот е идеално за целта място.


Image title

Ще познаем, че кефирът ни е готов, когато промени консистенцията си. Тя може да е като на средногъсто кисело мляко или да варира до такава на гъст, течен айрян. Тогава го прецеждаме през неметална цедка, за да се отделят кефирените зърна. Тях измиваме внимателно в цедката под течаща вода и ги прибираме в съдче с малко прясно мляко, колкото да ги покрие. Съхраняваме ги в хладилника до следващото ползване. Добре е на 7-10 дена да сменяме млякото, в която съхраняваме зърната.


Image title

А след прецеждането кефирът ни вече е готов за консумация. Него също съхраняваме в хладилник. Може да издържи и няколко седмици. Единствено с времето ще става все по-резлив. Освен за директна консумация кефирът е подходящ заместител на млякото и при приготвяне на различни печива.

Представихме ви една магическа напитка, стигнала до Родопите от далечен Кавказ,  която не изисква нищо толкова специално, за да стане част от ежедневното ни меню. Със сигурност обаче въвеждането й като част от хранителните навици на семейството ни би допринесло за по-доброто здраве на всички ни. 


Image title

© Родопчани