Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Млекопроизводители от Родопите на протест срещу проектонаредба

Млекопроизводители от Родопите на протест срещу проектонаредба

Публикувана на 23.04.2012 | 18:12
1525 прочитания


Подписка срещу проектонаредба за изключване на малките ферми от пазара заради евростандарти започна в Родопите, съобщи председателят на националното сдружение "Родопско мляко" Милкана Йорданова.

В нея са заложени изисквания за фермите втора и трета категория, но те касаят сградния фонд, а ние настояваме основния критерий за допускане на млякото на пазара да е качеството му, каза Йорданова. Ако влезе в сила, в Смолянско едва 4 ферми ще отговарят на изикванията, тъй като са първа категория, останалите нямало да могат да работят.

Подписката се събира в района на Смолян, Кърджали и Гоце Делчев и ще бъде внесена в Министерство на земеделието. Според Йорданова родопските млекопроизводители са най-ощетени, тъй като масово гледат под 10 крави и така не получават субсидии. Затова и кравите в Смолянско намалели в последните 10 години от 26 000 на 12 000.